Tuin

Zelf schuur bouwen


Zit je erover na te denken om zelf je eigen schuur te bouwen in je tuin, maar je hebt eigenlijk nog geen idee hoe je dit moet aanpakken? Op deze pagina laten we zien hoe Benjamin Sully zijn eigen schuur heeft gebouwd, inclusief hele handige tips. Kijk snel verder en ga aan de slag!

eigen schuur bouwen

Een tuinhuisje of een schuur is altijd een goed idee in de tuin, vooral als je geen garage hebt waar je van alles en nog wat kunt opbergen die je liever niet in huis wilt hebben. Denk aan fietsen, tuingereedschap, tuinmeubelen, de BBQ, noem maar op. De meeste mensen gaan direct naar een tuincentrum of kijken online waar ze een schuur kunnen kopen die je als een soort bouwpakket in elkaar kan zetten. Benjamin Sully laat zien dat je ook zelf een eigen schuur kan bouwen, helemaal van scratch. Ben is ontwerper en maker van handgemaakte meubels, en huis-, tuin- en doe-blogger uit Engeland. Op zijn blog Wood Create vind je dan ook de meest inspirerende projecten die hij heeft gerealiseerd voor huis en tuin. En zo liet hij op zijn blog ook zien hoe hij aan de slag is gegaan om zelf zijn schuur te bouwen in zijn tuin, inclusief een stap voor stap handleiding. Dankjewel Ben voor deze inspirerende post – Chapeau!

Benodigde gereedschap:

 • Decoupeerzaag
 • Hakzaag / Verstekzaag – Alles met een snijlengte van 160 mm
 • Handzaag – Paneelzaag met ongeveer 9 Tpi
 • Cirkelzaag – Makita of Dewalt is een verstandige keuze
 • Boormachine – (Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een Dewalt-boormachine als deze)
 • Slagschroevendraaier – (Probeer hier een boor- en schroevendraaierset van Dewalt)
 • Potlood
 • Speedsquare metrische winkelhaak
 • Meetlint – (5m – 8m)
 • Lange liniaal (of richtliniaal)
 • Hamer
 • Waterpas – Hoe groter hoe beter
 • Basis nietpistool

Benodigde materialen

 • CLS C16 hout 38x63mm x 2,4m (aantal 60)
 • LogLap-bekleding 125 mm x 22 mm (224 m totale lengte) of Shiplap-bekleding 119 mm x 14,5 mm (244 m)
 • 3×2 C16 constructiehout 45x70mm x 3m (Aantal 8)
 • 3×2 C16 constructiehout 45x70mm x 3,6m (Aantal 6)
 • OSB3 18x1220x2440mm (Aantal 5)
 • OSB3 12x1220x2440mm (Aantal 6)
 • Hoek-/hekpalen 90x90mm x 2,4m (Aantal 4)
 • Cement 25kg (Hoeveelheid 1)
 • Scherp zand 25kg (Aantal 1)
 • Waterdichte folie (aantal 1)
 • Dakvilt 10m (Aantal 2)
 • Deurscharnieren (aantal 4)
 • Mix van schroeven – 80mm – 50mm – selectiebox
 • Raam (optioneel)

1. Voorbereiden

De eerste taak was om puin op te ruimen en te beginnen met het egaliseren van de grond. Ik heb de grootte van de schuur gemarkeerd (12 × 10 ft. Of 3 × 3,6 m) om te beginnen met alleen een meetlint en vier stenen. Ik begon toen aarde en vuil handmatig van de ene naar de andere kant te verplaatsen totdat het er vlak uitzag.

Met een relatief vlak gebied om aan te werken, begon ik de grond af te bakenen met een meetlint, 4 stokken en touw. Om de rechthoek gelijk en gelijkmatig vierkant te maken, mat ik van hoek tot hoek totdat elke lengte hetzelfde was.

Je kunt een lang stuk hout en/of een grote waterpas gebruiken om een goed vlak oppervlak te maken.

zelf schuur bouwen voorbereiding

2. Fundering van de schuur

Om geld te besparen gebruikte ik teruggewonnen platen die ik van een vriend kreeg. Ik plaatste er een in elke hoek van de schuur en gebruikte een meetlint en een deel van het hout om de juiste locaties te vinnen.

Om te zorgen voor een stevig oppervlak dat niet zou verschuiven, groef ik een vierkant gat van 6 – 10 inch onder elke plaat. Dit gat werd vervolgens gevuld met hardcore, zand en vervolgens bedekt met cement voordat de plaat er voorzichtig op werd gelegd.

zelf schuur bouwen fundering

a. Cement mengen

Dit is vrij eenvoudig. Je kunt dit mengen in een kruiwagen, cementmengbak of een cementmixer als je die hebt. Je hebt wat cement, scherp zand en water nodig om de mix te voltooien. Begin met het mengen van cement en zand. (Zoek naar ongeveer 1 deel cement op 4 delen zand, dit hoeft geen exacte wetenschap te zijn, maar ongeveer) Begin als laatste beetjes water toe te voegen terwijl je mengt tot je net genoeg hebt voor een nat mengsel. Te veel water zal de mix verzwakken. Google het als je het niet zeker weet.

Voor deze constructie heb je voldoende cement nodig om 8 platen te bevestigen. Ik gebruikte 1 x 25 kg zak cement en 4 x 25 kg scherp zand. Ik gebruikte het 3m & 3.6m C16 hout en een waterpas tijdens het leggen van de platen om een goed vlak frame voor de basis te verzekeren. Laat het cement 24 uur uittrekken voordat je extra gewicht toevoegt.

Ik heb toen nog 6 extra platen toegevoegd voor verdere ondersteuning, maar deze niet gecementeerd. Gewoon op een mooi vlak hard oppervlak gelegd (wat extra zand dat ik meestal had liggen).

zelf schuur bouwen fundering

B. Stukken hout aan elkaar schroeven

De volgende taak was om alle stukken hout aan elkaar te schroeven met schroeven van 75 mm x 5 mm. Zoals je hierboven kunt zien, heb ik twee van de 3,6 m C16 en vijf van de 3 m C16 constructiehout gebruikt om het basisframe te bouwen.

Sommige mensen willen hier misschien een dikker hout gebruiken om eventuele buiging in de basis te verminderen. Ik vond dat deze maat perfect was en met voldoende basis is er helemaal geen flex.

Ik heb toen tot diep in de nacht gewerkt om de basisondersteuning nog verder te versterken met een deel van het CLS-hout.

zelf schuur bouwen fundering osb

Ik moest ervoor zorgen dat de dwarssteunen op de juiste plaats zaten om langs de randen van het OSB-bord te passen. Deze meten 2440 mm x 1220 mm en zijn 18 mm dik. Ik ging voor 18 mm in plaats van een dunner 12 mm-bord voor extra stabiliteit.

Deze werden allemaal op hun plaats geschroefd met schroeven van 40 mm.

Ik heb een cirkelzaag gebruikt om het OSB-bord op de juiste maat te zagen.

Dus dat is het zo’n beetje voor de basis. Voordat je de muren installeert, moet je ervoor zorgen dat je de basis afdekt met een waterdichte bekleding. Wikkel het om de randen en stop het onder de basis voor een waterdichte afdichting.

3. Muurframes van de schuur

De eerste stap was om de muurframes te maken met behulp van de 3m en 3,6m C16 en de 2,4m CLS-hout.

Mijn muren zijn 2 m hoog, dus meet, knip en schroef de onderdelen eenvoudig aan elkaar. Elke wapenstok moet ongeveer 600 mm van elkaar verwijderd zijn. Gebruik de 80 mm schroeven om het hout te verbinden. Vergeet uw geleidegaten niet om splijten te voorkomen.

zelf schuur bouwen muurframes

4. De hoekpalen van de schuur

Ik gebruikte de 90 mm vierkante palen voor de hoeken (2,4 m lang). We kunnen de palen later, als het dak erop gaat, op de juiste hoogte afzagen. De palen zijn niet aan de vloer bevestigd. Ze fungeren gewoon als bevestigingspunten voor de muren en het dak.

Gebruik 4 of 5 schroeven van 60 mm om de muren aan de palen te bevestigen. Gebruik dezelfde schroeven om de muurframes aan de basis van de schuur te bevestigen. Gebruik ongeveer 5 of 6 schroeven per muur.

Het muurframe moet vlak tegen de rand van het frame worden gemonteerd. Dit is zodat de bekleding helemaal langs de muur kan worden vastgezet en de opening tussen de muur en het frame kan afdekken.

zelf schuur bouwen hoekpalen

5. Waterdicht maken

Je kunt hier zien dat ik ben begonnen met het toevoegen van de waterdichte folie. Dit voegt een extra laag bescherming toe tegen regen enz.

Je kunt ervoor kiezen om een ademend membraan toe te voegen, maar dit voegt ongeveer £ 90 toe aan de uiteindelijke prijs. Voor een schuur als deze is het niet echt nodig om een ademend membraan te hebben omdat het alleen een bekleding krijgt. Als je besluit een laag multiplex van 9 mm toe te voegen, zou ik ademende waterdichting toevoegen.

Door 9 mm multiplex aan het frame toe te voegen, wordt wat stabiliteit toegevoegd. Vergeet niet om de muurframes 9 mm vanaf de rand van de basis te monteren.

zelf schuur bouwen waterdicht maken

Hierboven kun je zien dat ik een stuk hout op en hoek gebruik om de muren op hun plaats te houden. Met behulp van een waterpas kon ik ervoor zorgen dat de muren recht waren.

6. Schuur bekleden

Verder met de bekleding. Ik heb mijn houten schootbekleding gekocht bij een bedrijf op eBay. Klik hier om naar het overzicht te gaan. Klik hier voor de dikkere loglapbekleding van 38 mm.

Het mooie van dit spul, het past gewoon in elkaar. Je kunt ze met schroeven of spijkers aan het frame bevestigen. Ik gebruikte schroeven van 40 mm x 4 mm.

Elk stuk werd op lengte gesneden met behulp van een verstekzaag. Ik begon vanaf de onderkant en werkte elke muur omhoog. Gebruik een waterpas op het eerste stuk.

Ik stopte met het toevoegen van de bekleding aan de bovenkant van de muur omdat ik het dak moest bouwen voordat ik verder ging.

zelf schuur bouwen wanden bekleden

7. Het dak van de schuur

Ik koos voor een hoek van 15 graden op een dubbel hellend dak voor mijn schuur. Hierdoor zou ik de totale hoogte net onder de 2,4 m kunnen houden (volgens de bouwvoorschriften).

Dit schuine dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van het dak en ook mijn lichaamsgewicht te dragen.

Je kan je verstekzaag op 15 graden instellen om ervoor te zorgen dat elke snede hetzelfde is. Snijd hetzelfde CLS-hout dat voor de muren is gebruikt om het dak te bouwen.

zelf schuur bouwen dak

Om de verbinding van de spanten te versterken, heb ik een aantal driehoekige vormen uit de uitsnijdingen van de 18 mm OSB-vloeren gesneden. Daarnaast heb ik de restanten van de 2 × 3 wapenstokken gebruikt om verder te versterken. Ik heb elk van de spanten getest door eraan te hangen voordat ik verder ging.

zelf schuur bouwen dak

Ik heb er in totaal 7 voltooid en aan beide uiteinden groeven uitgesneden (met een handzaag) om in de bovenkant van het muurframe te zitten. Deze werden vastgeschroefd met 75 mm x 5 mm schroeven.

zelf schuur bouwen dak

Op dit punt had ik bijna geen tijd meer. Ik had een dag voordat er hevige regen zou vallen, dus besloot ik door te gaan met de rest van het dak om alles droog te houden.

Ik besloot het dak aan de voorkant 600 mm te verlengen. Dit zou een klein element van bescherming tegen het weer toevoegen. Zie onderstaande afbeeldingen.

Deze latten werden vastgezet met 75 mm schroeven. Twee voor elke kant van elke lat.

Nu was het tijd om de bovenkant van de vierkante palen van 90 mm af te snijden. Ik heb hiervoor een Black & Decker Scorpion Saw gebruikt, maar je kunt ook een handzaag gebruiken. Snijd eenvoudig langs de dakspant.

zelf schuur bouwen dak

8. Beplanken en vilten van het dak

Ik heb 11 mm OSB-plaat gebruikt voor de plaatmaterialen op het dak. 6 in totaal werden gebruikt om het dak te bedekken. Sommige planken moesten met een cirkelzaag op maat worden gezaagd. Ze werden allemaal op hun plaats vastgezet met schroeven van 40 mm.

zelf schuur bouwen dak bekleden

Ik had rollen van 2 x 10 m nodig om het dak te bedekken en dit was prima te snijden. Achteraf gezien zou ik de dakrand aan weerszijden hebben ingekort om een grotere overlap mogelijk te maken. Gebruikte spijkers van 10 mm om vast te zetten. Kopspijkers mogen niet meer dan 5 cm uit elkaar liggen.

zelf schuur bouwen dak bekleden-2

9. De voorgevel en ingang van de schuur

Het bouwen van de voormuur voor de schuur was de volgende stap, waarbij we een iets ander frame moesten maken om het raam en de deuren te ondersteunen.

Om geld te besparen op een venster, zocht ik lokaal op Facebook Marketplace en vond iets dat geschikt was voor £ 30. Je kunt echter ook een geïsoleerd glaspaneel overwegen voor extra thermische en akoestische bescherming.

Ik heb de deur en het raam ernaast gemeten. Ik heb een aangepaste deur gebouwd, maar als je een kant-en-klare deur monteert, zorg er dan voor dat je het frame op de juiste maat bouwt.

zelf schuur bouwen voorgevel

10. Ramen

Het raam was gemakkelijk genoeg om te passen. Ik besloot eerst een geschikte hoogte en bouwde een frame met het CLS-hout op de juiste maat. Het raam wordt eenvoudig vanaf de zijkant ingeschroefd. Open het raam en boor enkele geleidegaten voordat je de schroeven inbrengt. Ik heb het op zijn plaats vastgezet met enkele 60 mm schroeven. Met het raam op zijn plaats heb ik de bekleding toegevoegd.

zelf schuur bouwen ramen

11. Meer bekleding

Ik voltooi de bekleding aan zowel de voor- als achterkant van de schuur. Je moet wat extra houten steunen toevoegen om de achterwand af te werken.

Ik moest een deel van de bekleding doorknippen om rond de raam- en deurkozijnen te passen. Hiervoor heb ik een puzzel gebruikt.

12. Op maat gemaakte schuurdeur

De schuurdeur is gemaakt met meer CLS-hout en een deel van de overgebleven bekleding. Ik heb eenvoudig een dubbele deuromlijsting gemaakt en de bekleding verticaal hierop vastgezet.

Scharnieren werden toegevoegd en de deuren werden op hun plaats vastgezet met enkele schroeven van 40 mm. Ik heb geen handvat toegevoegd, maar wel een afsluitbare gesp toegevoegd voor de veiligheid.

zelf schuur bouwen deur

13. De laatste hand aan de bouw van de doe-het-zelf schuur

De laatste stappen om je eigen schuur te bouwen waren het toevoegen van wat sierlijsten (dashboard) aan de zijkanten van het dak, een hendel, slot, bewegingssensorlicht aanbrengen en de hele schuur schilderen.

Het afwerken van de schuur met houtverf aan de buitenkant zal een professionele afwerking geven en ervoor zorgen dat deze wordt beschermd tegen de elementen. Je kunt een beits kiezen om van de natuurlijke schoonheid van het hout te genieten, of een gekleurde verf als je tuin een gekleurd thema heeft.

Zoals je kunt zien ben ik begonnen met een gebeitste schuur in een natuurlijke kleur, maar in deze latere post zul je zien dat ik de schuur zwart heb geverfd toen ik hem later uitbreidde en er een groot huistuinkantoor van maakte. Dit hielp het op te gaan in de hekken rond de tuin en te matchen met ons zwart-grijze thema.

Nu hoe je alleen nog bestrating, een pad of vlonderplanken toe te voegen.

zelf schuur bouwen afwerken

Bekijk ook:
10x Tuinhuis met glazen schuifwand
Architect ontwerpt een tuinhuis werkplek!
Tuingereedschap ophangen
10x Buitenbar
35x Tuin ideeen

Bron: Wood Create

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply