Interieur

Tips voor het creëren van een warm minimalistisch interieur


Een tijdje geleden lieten we zien hoe mooi, maar ook hoe warm en gezellig een minimalistisch interieur kan zijn. Hoewel deze interieurstijl prachtig kan zijn, heb je wel te maken met een valkuil dat het kil, saai en steriel kan aanvoelen. Daarom hebben we vandaag een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet voor het creëren van een warm minimalistisch interieur. Kijk snel verder en laat je inspireren door de mooie foto’s en handige tips!

minimalistisch interieur

Er is meer aan een minimalistisch interieur dan op het eerste gezicht lijkt. Waar je misschien kil, saai en steriel denkt, zien minimalisten eenvoud. Vind jij het koud aanvoelen? Voor minminimalisten is het rust. En waar je misschien saai denkt, zien minimalisten sexy.

Het gemiddelde huishouden heeft tussen 250.000 – 300.000 items. Dit leidt ertoe dat de gemiddelde persoon twaalf dagen per jaar zoekt naar dingen die ze niet kunnen vinden, in hun eigen huis. Naast dat het een stijl is, is een minimalistisch interieur ook een levensstijl. Een levensstijl waarvan wordt gezegd dat deze een overvloed aan voordelen heeft, zoals meer tevredenheid, minder stress en meer vrijheid.

Leestip: De beste opruimen tips van Marie Kondo

Het is echter ook een kunst om een minimalistisch interieur te creëren, omdat je door te veel te vereenvoudigen het risico loopt een ruimte te creëren die koud en onuitnodigend is. In deze blog delen we een aantal tips over hoe je een mooi minimalistisch huis kunt creëren, dat karakter en warmte uitstraalt.

Dit moderne minimalistische interieur is verre van saai, toch?! Klik hier voor meer foto's.

Dit moderne minimalistische interieur is verre van saai, toch?! Klik hier voor meer foto’s.

1. Functionele meubels

Het maakt niet uit van wat voor stijl en type meubel je houdt, de sleutel is om ervoor te zorgen dat het een functie en een speciale ruimte heeft. Je zou in de verleiding kunnen komen om bijvoorbeeld de bijpassende poef met een stoel te kopen, maar als je het niet zal gebruiken, zal het alleen maar stof aantrekken, ruimte innemen en tegen een muur worden geschoven om ruimte te maken voor de kinderen om te spelen? Ga voor klassieke stukken die op zichzelf staan, voor dagelijks gebruik zorgen en meer dan genoeg bewegingsruimte laten.

2. Ingetogen en tijdloos

Shoppen voor je interieur is leuk, maar in een minimalistisch interieur zijn impulsaankopen niet verstandig. Kies in plaats van meubels met verschillende stijlen en afwerkingen voor ingetogen, tijdloze stukken. Houd je aan strakke lijnen met je meubels zonder opgerolde armleuningen of sierlijke details. Deze dingen zullen je blik alleen maar afleiden en het kan te druk zijn.

De strakke gietvloer in deze moderne minimalistische woonkamer heeft een warme ondertoon. Daarbij is een echte blauwe bank als eyecatcher gekozen. Klik hier voor meer foto's.

De strakke gietvloer in deze moderne minimalistische woonkamer heeft een warme ondertoon. Daarbij is een echte blauwe bank als eyecatcher gekozen. Klik hier voor meer foto’s.

3. Mooie opbergmogelijkheden

Rommel is dus not done in een minimalistisch interieur. Dit betekent echter niet dat je geen spullen in huis mag hebben – je moet er alleen voor zorgen dat niet alles zichtbaar is. Er zijn zoveel manieren om rommel te verbergen, wat de eerste stap is naar het bereiken van de minimalistische look in huis. Kasten zijn onmisbaar in elke ruimte in huis, of het nou gaat om de woonkamer, de keuken, de slaapkamer of de badkamer. Zorg overal voor genoeg opbergruimte. Naast kasten die je kant en klaar kunt kopen in de winkel, kan het ook een goed idee zijn om een op maat gemaakte kast te laten maken, dat perfect past bij de minimalistische interieurstijl.

4. Monochrome kleuren

Bij een minimalistisch interieur stellen veel mensen zich meestal heel veel wit voor, maar moderne minimalisten omarmen graag wat kleur om de netheid van de ruimte te accentueren en te accentueren. Misschien wilt je het bij helder wit houden, maar overweeg ook andere neutrale kleuren zoals grijs, warmer wit of zelfs blauw. Een minimalistisch interieur betekent niet dat je in een strakke witte doos moet leven. Juist door te kiezen voor een neutrale kleur met een warme ondertoon, zorg je ervoor dat het warm en knus zal aanvoelen, in plaats van kil en steriel.

Interieurontwerp-bureau LOFT4C heeft deze luxe minimalistische badkamer ontworpen, bestaande uit voornamelijk wit. Klik hier voor meer foto's.

Interieurontwerp-bureau LOFT4C heeft deze luxe minimalistische badkamer ontworpen, bestaande uit voornamelijk wit. Klik hier voor meer foto’s.

5. Groepeer spullen voor meer impact

Je wilt toch dat de warmte en uniciteit van je foto’s, vazen, sculpturen of kaarsen je persoonlijkheid benadrukken. De sleutel is om ze in specifieke gebieden te groeperen, in plaats van ze over het hele huis te verspreiden. Gebruik een salontafel, een vensterbank of een plank om een display te creëren, of maak een fotowand om fotocollecties te stroomlijnen.

6. Natuurlijke elementen

Textuur speelt een belangrijke rol wanneer het kleurenpalet van een kamer allemaal neutraal is. Er zijn zoveel verschillende manieren om textuur toe te voegen, zoals dekens, vloerkleden, kussens en dingen uit de natuur zoals hout, takken en planten. Lampen en andere lichtbronnen zoals kaarsen zijn een andere manier om een gezellig, warm gevoel te creëren. Als je bij dezelfde kleur wilt blijven, kun je verschillende texturen en afwerkingen mengen om het interessant te houden.

Naast voornamelijke grijze en witte oppervlakken, kenmerkt dit minimalistische interieur, ontworpen door interieurarchitect Elia Nedkov, met warme houten accenten. Klik hier voor meer foto's.

Naast voornamelijke grijze en witte oppervlakken, kenmerkt dit minimalistische interieur, ontworpen door interieurarchitect Elia Nedkov, met warme houten accenten. Klik hier voor meer foto’s.

7. Brandpunt creëren

Een enkel brandpunt kan een kamer transformeren van grimmig naar huiselijk. Een prominente lamp, een verzameling getextureerde vazen of een paar grote kunstwerken aan een muur zijn opgehangen, creëren een eenvoudige maar effectieve impact zonder al te kieskeurig te lijken. Laat je ook voor dit inspireren door natuurlijke stijlen en texturen.

8. Planten

Kamerplanten zijn de meest effectieve manier om harde randen en grote muurvlakken te verzachten en tegelijkertijd een rustig gevoel te creëren – iets waar alle ruimtes naar zouden moeten streven. Kies een gemengde collectie potten met natuurlijke textuur in verschillende maten, van klein tot groot, en wissel het eventueel af met leuke hangplanten.

Interieurontwerper Yael Perry heeft een appartement van 100m2 gerenoveerd in het centrum van Tel Aviv, Israël.  Klik hier voor meer foto's.

Interieurontwerper Yael Perry heeft een appartement van 100m2 gerenoveerd in het centrum van Tel Aviv, Israël. Klik hier voor meer foto’s.

9. Vorm

Minimalisme zorgt ervoor dat iets anders dan de ruimte centraal staat. De mensen in de ruimte of het uitzicht vanuit het raam kunnen bijvoorbeeld belangrijker zijn dan de decoratie van de kamer. Alles moet functioneel zijn en waarde toevoegen aan de ruimte. Je hebt nog steeds alle items in een ruimte nodig om te kunnen functioneren, maar in een minimalistisch interieur is vorm erg belangrijk. Bij een eettafel horen bijvoorbeeld eetkamerstoelen. Hetzelfde geldt voor de salontafel, de bank en eventueel de fauteuil. De kunst is dat deze meubels met elkaar spreken en betrekking hebben op zaken als lijn, kleur, massa, enz. Ze moeten goed samenwerken in hun basisvorm.

10. Architectonische details

Gebruik bestaande architectonische details en persoonlijke objecten om een verhaal te vertellen in een minimalistisch interieur. Een minimalistisch huis hoeft niet verstoken te zijn van persoonlijkheid. Die originele details uit die tijd en gekoesterde persoonlijke voorwerpen zullen karakter en charme toevoegen, dus omarm ze. De architectonische details zijn het kader om mee te spelen in elk huis. Je zou ervoor kunnen kiezen om deze te complimenteren door een tonaal palet toe te passen waarin de sierlijsten zijn verwerkt. Er zijn vaak verrassende kenmerken die kunnen worden overgelaten om charme en karakter toe te voegen: een oude bakstenen muur kan textuur toevoegen en bestaande vloerplanken kunnen worden geschuurd en behouden.

In dit Scandinavisch en minimalistisch appartement worden de mooie originele details omarmd. Klik hier voor meer foto's.

In dit Scandinavisch en minimalistisch appartement worden de mooie originele details omarmd. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
Minimalistisch interieur
36x Moderne woonkamer
Sereen interieur met een perfecte balans van rustiek chic en hedendaagse minimalisme
Ideeën voor het inrichten van een kleine minimalistische badkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply