Tuin

10x Hagen planten


Op zoek naar mooie hagen planten voor je tuin of voortuin? Leuk! Wij hebben de tien populaire en mooie hagen planten voor je op een rijtje gezet, die je zowel als losse haagplant als kant en klare hagen voor een tuinafscheiding kunt kopen en gebruiken. Kijk snel verder!

hagen planten

Hagen planten zijn super populair voor in de tuin of voortuin. Ze zien er niet alleen erg mooi, groen en natuurlijk uit, je kunt ze ook op verschillende manieren gebruiken. Zo zijn hagen planten super populair als tuinafscheiding – een perfect alternatief voor houten schuttingen of muren, als je op zoek bent naar een natuurlijke tuinafscheiding. Daarnaast kan je hagen planten ook gebruiken voor het indelen van je tuin, bijvoorbeeld om je de loungehoek op het terras te scheiden van het open gedeelte. Als je een haagplant vanaf scratch wilt kweken, dan heb je minimaal 2-3 jaar nodig om het te laten groeien tot de gewenste hoogte. Wil je tuin afschermen, dan is het een goed idee om kant en klare hagen te kopen. Heb je geen haast, en vind je het leuk om heel het groeiproces mee te maken? Dan zou je ook voor losse hagen planten kunnen gaan.

Er zijn heel veel verschillende soorten hagen planten. Welke haagplant het beste is voor jouw tuin of voortuin, hangt af van het gewenste doel, maar zoek naar variëteiten met een dichte groeiwijze. Typen met kleine bladeren op korte stelen, gebladerte helemaal naar de grond en planten die na het snoeien een bossige groei vormen, vormen een effectieve afscherming voor je tuin. Andere zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een geschikte haagplant zijn de kleur van het blad en de bloemen, de maximale hoogte en breedte die ze zullen bereiken, de groeisnelheid en de voorwaarden om goed te kunnen groeien. Om je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte haagplant, hebben we tien populaire en mooie haagplanten voor je op een rijtje gezet.

1. Taxushaag – Taxus baccata

De Taxus baccata, oftewel de Taxushaag of de venijnboom is een van de meest populaire haagplanten. Hij kan als losse plant of als haag worden gekweekt, maar is het meest geschikt als een lage haag voor de voortuin. De dichte groenblijvende soort kan in de lente heldergroene groei en in de herfst rode vruchten produceren. De vruchten zijn aantrekkelijk voor vogels, maar schadelijk voor mensen, vee en huisdieren. De soort is tolerant voor veel groeiomstandigheden, waaronder kalk en schaduw, maar niet slecht gedraineerde of drassige grond. De tolerantie voor hard snoeien en de langzame groeisnelheid behoort de Taxushaag tot een van de meest geschikte hagen planten.

Voordelen:

 • De Taxushaag kan heel oud worden;
 • Bestand tegen snoeien;
 • Milieuvriendelijke afscheiding voor je tuin.

De Taxus hagen planten zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten taxushaag

2. Leylandii

De Cupressocyparis Leylandii is een conifeer die de snelst groeiende, groenblijvende, haagplant is en snel een haag zal vormen. Omdat het snel groeit, is het over het algemeen de goedkoopste manier om een groenblijvende tuinhaag te vormen en daarom ook de meest populaire. Als het jaarlijks wordt gesnoeid, zal Leylandii een formeel donkergroen groenblijvend scherm of een doosvormige haag creëren, vergelijkbaar met een Taxushaag. Leylandii kan op elke hoogte worden gehouden, zolang je hem maar één of twee keer per jaar trimt. Veel. mensen houden een Leylandii haag van 1,2 meter hoog. Ze snoeien de toppen twee keer per jaar en de zijkanten één keer per jaar. Leylandii is ook zeer tolerant ten opzichte van wind en koude temperaturen.

Voordelen:

 • Dicht gebladerte fungeert als geluidsbarrière;
 • Beste in het filteren van fijnstof (luchtvervuiling) van passerend verkeer.

De Cupressocyparis Leylandii hagen planten zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten Leylandii

3. Laurierkers

De Laurierkers is de snelst groeiende groenblijvende haagplant die geen conifeer is, dus als je geen coniferenhaag wilt, is de Laurierhaag de snelste en goedkoopste manier om een ​​groenblijvende haag te creëren. Laurier hagen planten bieden ook de meest directe afdekking, omdat de grotere maten bossig zijn en vaak een onmiddellijk scherm kunnen creëren als ze dichtbij genoeg worden geplant.

Laurierblaadjes zijn rond, glanzend en heldergroen blad en zien er het hele jaar door goed uit. Ze kunnen worden gesnoeid tot formele doosvormige hagen of ze kunnen een minder formeel ogende haag worden. Een Laurierkers moet je één keer per jaar snoeien. Ze herstellen van oud hout als ze overgroeid raken. Laurierhaagplanten groeien op de meeste bodems, behalve op ondiepe kalkrijke of zeer natte bodems.

Ze zullen in de volle zon of in de schaduw groeien zolang het water wordt gegeven terwijl het een wortelstelsel aan het vormen is. Laurier wordt vaak gezien onder bomen in National Trust-eigendommen en is waarschijnlijk de beste groenblijvende haagplant om in de schaduw te groeien.

Voordelen:

 • Perfect om privacy mee te creëren;
 •  Mooi dik blad;
 • Onderhodusvriendelijk;
 • Milieuvriendelijke afscheiding voor je tuin.

Laurier hagen planten zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten laurierhaag

4. Portugese Laurier

De Portugese heeft een donkergroen blad dat veel kleiner is dan het blad van de Laurierkers. Het is middelsnel groeiend, hoewel niet zo snel groeiend als de Laurierkers. De stengels van de Portugese Laurier zijn jong rood en dit contrasteert goed met het donkergroene blad. Het vormt een uitstekende groenblijvende tuinhaag en kan in elke vorm en grootte worden gehouden. Het is gemakkelijk te onderhouden en het ziet er netjes en opgeruimd uit, maar het zal regenereren van oud hout als het overgroeid raakt.

De Portugese Laurier hagen planten groeien op alle goed doorlatende bodems (d.w.z. niet drassig), inclusief kalkrijke bodems en groeien in de volle zon of halfschaduw.

Voordelen:

 • Mooie kleurencombinaties;
 • Prachtige witte bloemen;
 • Milieuvriendelijke afscheiding voor je tuin;

De Portugese Laurier hagen planten zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten portugese laurier

5.Thuja plicata Atrovirens

De Thuja plicata Atrovirens hagen planten zijn snelgroeiende coniferen die een groenblijvende haag vormen. Thuja is extreem winterhard en tolereert harde wind. Ze groeien op de meeste bodems (behalve op met water gevulde bodems). Thuja plicata en vooral Thuja Brabant hebben de neiging om wat bossiger te zijn dan Leylandii in de pot of als een geklommen haagplant (gegraven rechtstreeks uit de grond) maar ze groeien iets langzamer dan Leylandii. Leylandii en Thuja zullen een zeer vergelijkbare, dichte haag vormen, hoewel Thuja soms terugschiet van oud hout. Thuja heeft aromatisch, fruitig blad wanneer er tegenaan wordt geborsteld. Als je ze één keer per jaar op de gewenste hoogte en breedte snoeit, vormen ze een fantastische veld- of tuinhaag.

Thuja plicata heeft de neiging iets sneller te groeien en heeft een donkerder groen blad dat brons wordt in koude winters of op winderige locaties. Thuja oc. Brabant is meestal bleker groen van kleur dan Thuja plicata.

Voordelen:

 • Zeer winterhard;
 • Donkergroen loof;
 • Milieuvriendelijke afscheiding voor je tuin.

De Thuja plicata Atrovirens hagen planten zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten Thuja plicata Atrovirens

6.Thuja occidentalis Smaragd

De Thuja occidentalis Smaragd is een van de beste hagen planten als je de zijkanten van de haag niet wilt snoeien. Het behoudt zijn nette kegelvorm, zodat je nooit de zijkanten hoeft bij te knippen. Zelfs als hij mag groeien tot zijn volledige hoogte van 5-6 m, is hij niet erg breed en dus niet overdreven. Als je wilt voorkomen dat hij zijn volledige hoogte bereikt, snoei je de bovenkant gewoon een keer per jaar bij. Omdat deze haagplant niet heel breed groeit, moet hij dichterbij worden geplant dan Leylandii of de Laurierhagen. We raden aan om 50-75 cm uit elkaar te planten, afhankelijk van hoe snel je jouw afscheiding wilt en hoe hoog je de planten wilt laten groeien. Thuja Emerald is ook een uitstekende exemplaarplant in gazons of bloembedden.

Voordelen:

 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Prachtig groen loof;
 • Milieuvriendelijke afscheiding voor je tuin.

De Thuja occidentalis Smaragd hagen planten zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten Thuja occidentalis Smaragd

7. Photinia fraseri Red Robin

De Photinia fraseri Red Robin, ook wel bekend als de Glansmispel, is een populaire, snelgroeiende, groenblijvende haagplant die als je hem twee keer per jaar snoeit een mooie tuinhaag vormt. Hij heeft felrode, jonge bladeren in het vroege voorjaar en als hij in het late voorjaar of de vroege zomer wordt gesnoeid, zal hij in de zomer meer rode scheuten produceren.

Photinia moet regelmatig (twee keer per jaar) worden gesnoeid om het dicht te houden. De Laurierkers of de Porguese Laurier of zijn bijvoorbeeld veel gemakkelijker dicht te houden.

Voordelen:

 • Mooie rode verkleurende bladeren;
 • Mooie witte bloemtrossen;
 • Ook geschikt als haagplant;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Wintergroen.

De Photinia fraseri Red Robin zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten Photinia fraseri Red Robin

8.Viburnum tinus

Viburnum tinus, ook wel Sneeuwbal genoemd, is een groenblijvende haagplant die van de vroege winter tot het late voorjaar een prachtige tuinhaag vormt met massa’s roze witte bloemen. Het heeft een gemiddelde groeisnelheid en groeit dus langzamer dan de meeste andere haagplanten. Maar als je bereid bent te wachten, zal het een prachtige haag vormen. Omdat het langzamer groeit, is het moeilijk te vinden en duur om het te kopen in maten van meer dan 1 meter hoog. Zal regenereren van oud hout als het overgroeid raakt.

Voordelen:

 • Bloeit in de winter en het voorjaar;
 • Wintergroen;
 • Ook geschikt als haagplant;
 • Trekt vlinders aan.

De Viburnum tinus hagen planten zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten sneeuwbal

9. Groene beukenhaag

De Fagus sylvatica, oftewel de Groene beukenhaag, is een bladverliezende boom die een uitstekende formele tuinhaag vormt. Het heeft frisgroene bladeren in het vroege voorjaar en hoewel het bladverliezend is (d.w.z. niet groenblijvend), behoudt het vaak de goudbruine bladeren in de wintermaanden en zorgt het voor enige afscherming. Beuken is zeer winterhard, maar groeit niet op natte of zware kleigronden. Het is aan te raden om aanplantgrond te gebruiken voor het mooiste resultaat en betere groei.

Voordelen:

 • Past in alle stijlen tuinen;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Ongevoelig voor ziektes en schimmels;
 • Milieuvriendelijke afscheiding voor je tuin;
 • Mooi vertakte haagplant.

De Groene beukenhaag is hier verkrijgbaar.

hagen planten groene beukenhaag

10. Ligusterhaag

Liguster hagen planten, ook wel Ligustrum ovalifolium of Ligusterhaag genoemd, is een semi-groenblijvende haagsoort. Deze haagplant kenmerkt zich met prachtige ovale bladeren die die je heel mooi kunt snoeien, om een dichte en nette vorm te creëren. Ligusterhaagplanten zijn een populaire keuze als tuinafscheiding en hebben vele voordelen. Zo groeit de Ligusterhaag heel snel, houdt het wind en geluid tegen, en is het ook tolerant voor vervuiling, waardoor het de perfecte hagen planten zijn voor stadstuinen. Hoewel deze haagplant prachtige roomwitte bloemen heeft die tijdens de zomermaanden verschijnen, worden ze over het algemeen gesnoeid.
Voordelen:
 • Snel resultaat;
 • Milieuvriendelijke afscheiding voor je tuin;
 • Frisgroen ovaalvormig blad;
 • Voordelige haagplant.

De Ligusterhagen zijn hier verkrijgbaar.

hagen planten ligusterhagen

Bekijk ook:
15x Schutting decoratie
Verticale tuin
10x Kleine tuin inspiratie
20x Voortuin ontwerp
Voortuin ideeën
Schutting ideeën
35x Tuin ideeen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply