Tuin

Natuurlijke tuin


Wil jij een mooie natuurlijke tuin inrichten met veel groen, maar je weet nog niet zo goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren door de leuke ideeën en inspiratie voorbeelden van mooie natuurlijke tuinontwerpen. Kijk snel verder!

natuurlijke tuin

Tuinen kan je op verschillende manieren aanrichten – tuinstijlen zijn er in heel veel verschillende soorten. Zo is de strakke moderne tuin erg populair tegenwoordig, waar gebruik wordt gemaakt van moderne materialen, zoals tuintegels, houten vlonders, composiet schuttingen, kunststof plantenpotten en plantenbakken, noem maar op. Een tuinstijl die loodrecht daar tegenover staat is de natuurlijke tuin. In tegenstelling tot een strakke moderne tuin, vind je in een natuurlijke tuin geen symmetrie en rechte lijnen. In plaats daarvan kenmerkt het juist met een organische vorm, met vooral heel veel groen. Met een natuurlijke tuin creëer je dan ook veel meer betrokkenheid met de natuur. Hoewel het ook wel een wilde tuin wordt genoemd, betekent het overigens niet dat een natuurlijke tuin er onverzorgd uitziet. Uiteindelijk gaat het bij het inrichten van een natuurlijke tuin ook om duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, zonder gebruik van bijvoorbeeld chemische middelen. Op die manier wordt het ook een fijne plek om dieren aan te trekken, zoals vlinders en vogels.

Kortom, er zijn eigenlijk heel veel manieren om een natuurlijke tuin te ontwerpen. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we aantal handige tips, leuke ideeën en mooie natuurlijke tuinontwerpen voor je op een rijtje gezet.

natuurlijke tuin hangbank

Natuurlijk tuinontwerp maken

Hoewel je natuurlijk helemaal zelf je tuin kunt ontwerpen en inrichten, kan het voor het ontwerpen van een natuurlijk tuinontwerp verstandig zijn om een hovenier in te schakelen. Een professionele hovenier weet bijvoorbeeld veel meer over de mogelijkheden van alle flora en fauna, wat een goed idee is, wat je beter kunt vermijden, en hoe je bepaalde planten en bloemen het beste een plekje kunt geven in een natuurlijke tuin.

Samen ga je aan de slag met het maken van een beplantingsplan, wat één van de meest belangrijk aspecten zijn. Dit begint vaak met het maken van een plattegrond. Vervolgens kunnen jullie kijken naar de stijl. Wat voor soort planten en bloemen vind je mooi, en welke kleuren en vormen spreken je aan? Een moodboard maken kan hierin ook erg effectief zijn, om een beter beeld te krijgen van wat je mooi vindt.

Wat voor soort planten?

Een goed doordacht natuurlijk tuinontwerp bevat drie lagen beplantingslagen. Dit omvat een onderste laag met vaste planten, een middelste laag met heesters (lage brede planten), en een bovenste laag met bomen. Hierin kan je ook rekening houden met jonge planten die nog volledig ontwikkeld moeten worden en uit kunnen groeien tot volwassen planten en bomen.

Voor een natuurlijke tuin wordt er doorgaans gekozen voor planten die ook daadwerkelijk in de Nederlandse natuur voorkomen. Dit worden ook inheemse planten genoemd. Hieronder vind je een overzicht van mooie planten in de drie genoemde lagen, die erg geschikt zijn in een natuurlijk tuinontwerp.

natuurlijke tuin planten

Onderste laag – vaste planten

Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten met stengels die niet verhouten. Hoewel er ook groenblijvende vaste planten zijn, sterven ze bovengrond in het najaar. In het voorjaar zullen er nieuwe stengels, bloemen en bladeren groeien. Op deze manier zorgen vaste planten in je natuurlijke tuin voor heel veel groei en leven.

Tip: Kies voor een mooie mix van verschillende vaste planten, die elkaar opvolgen qua bloeiperiode, zodat je heel het jaar door een bloeiende tuin hebt.

Hieronder zie je een lijst met populaire vaste planten:

 • Lavendel;
 • Duizendblad;
 • Ridderspoor;
 • Dropplant;
 • Muurbloem;
 • Gebroken hartje;
 • Kaasjeskruid;
 • Smeerwortel;
 • Rode zonnehoed.

natuurlijke tuin beplanting

Middelste laag – heesters

Heesters en struiken zijn houtachtige planten die de neiging hebben een afgeronde vorm te hebben. Ze kunnen bladverliezend of groenblijvend zijn en kunnen je natuurlijke tuin sieren met bloemen, bessen en kleurrijke bladeren en stengels. Ongeacht of je een grote of kleine tuin hebt, worden heesters vooral gebruikt als natuurlijke tuinafscheiding. Veel mensen verwarren heesters met bomen – het grote verschil is dat heesters meerdere hoofdstelen hebben die uit de grond groeien, terwijl een boom één stam heeft. Heesters zijn ook laag en breed, terwijl bomen veel hoger worden. Als je de kans geeft om heesters te laten groeien, kunnen ze uitgroeien tot hoge bomen.

Hieronder zie je een lijst met populaire heesters:

 • Hazelaar;
 • Albelial
 • Krentenboompje;
 • Skimmia;
 • Gewone vlier;
 • Viburnum Tinus;
 • Meidoorn;
 • Wilde kardinaalsmuts.

Bovenste laag – bomen

Zoals gezegd, is het belangrijkste kenmerk van een boom, dat ze één stam hebben. De onderkant, de stam dus, is smal, terwijl de bovenkant takken en bladeren omvat, wat dus breder is dan de onderkant. Bomen zijn een absolute musthave in een mooie natuurlijke tuin, vooral als je een grote tuin hebt.

Naast dat ze er super mooi uitzien, halen bomen CO2 uit de lucht, vangen ze fijnstof af, en zorgen op die manier ervoor dat je tuin een fijne omgeving wordt.

Hieronder zie je een lijst met populaire bomen:

 • Berkenboom;
 • Naaldbomen;
 • Fruitbomen: Appelboom, Perenboom, Kersenboom, etc.
 • Levensboom;
 • Bomen met bloemen: Zevenzonenboom, Meidoorn;
 • Californische Cipres.

Tip: Er zijn zowel smalle kleine bomen als brede grote bomen. Kies dus bomen uit die passen bij het formaat van je tuin. De Kastanjeboom, Eikenboom, de berk en de spar kunnen tot wel 40 meter groeien. Deze zijn dus geschikt voor een grote tuin. Heb je en kleine tuin? Dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld de Esdoorn, Amandelboom of Amberboom.

natuurlijke tuin bomen

Tuinpaden

Een tuinpad wordt vaak over het hoofd gezien als een belangrijk ontwerpkenmerk van de natuurlijke tuin. Het is niet alleen een manier om van het ene deel naar het andere te lopen in de tuin, het is ook een element dat kan helpen de toon en stijl van het tuinontwerp te bepalen.

Een andere belangrijke functie van een tuinpad is het beschermen van de mooie beplanting. Zowel mensen als dieren kiezen vaak de kortste route tussen twee punten. Met een tuinpad zorg je ervoor dat de planten worden beschermd. Op die manier kan je bijvoorbeeld de planten water geven vanuit het tuinpad. Door bijvoorbeeld mulch neer te leggen, moedig je katten en honden ook aan, om gebruik te maken van het tuinpad.

Daarnaast is het aanleggen van een tuinpad ook een perfecte manier om verschillende zones in een natuurlijke tuin van elkaar te scheiden.

Een tuinpad kan je op heel veel verschillende manieren aanleggen. Hieronder vind je een lijst met verschillende materialen die mooi passen in een natuurlijke tuin:

 • Stapstenen;
 • Grind of split;
 • Schelpen;
 • Gras;
 • Kruiptijm;
 • Loopkamille;
 • Kruipende pepermunt.

Onderhoud

Veel mensen denken dat een natuurlijke tuin onderhouden erg arbeidsintensief is. Hoewel het onderhoud van een natuurlijke tuin erg belangrijk is, is het een stuk onderhoudsvriendelijker dan een klassieke tuin of een strakke moderne tuin. In wilde tuin is namelijk een plek waar de natuur de vrije loop kan gaan. Daarnaast hoeft het allemaal minder netjes en strak.

Let er wel op dat het niet de bedoeling is dat de tuin helemaal gaat verwilderen, vol onkruid en brandnetels. Heesters moeten bijvoorbeeld netjes gesnoeid worden, om te voorkomen dat ze te groot en te hoog worden. En ongewenste planten dien ook weggehaald worden. Voordat de zaden van je bloemen rijp zijn en gaan uitzaaien, knip je de bloemstengels netjes af.

Heb je een hele grote natuurlijke tuin? Dan kan het ook een goed idee zijn om een tuinman in te schakelen voor het onderhouden van je tuin. Naast dat je heel veel tijd en energie kan besparen, weet een professionele tuin ook precies hoe een natuurlijke tuin onderhouden moet worden. De kosten zullen variëren tussen € 35 tot €33 – €55 per uur. Tuinman gezocht? Dan is het verstandig om meerdere offertes op te vragen.

natuurlijke tuin onderhoud

Bekijk ook:
10x Waterval in de tuin
10x Romantische tuin ideeën
Japanse tuin
35x Tuin ideeen
Voortuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply